Saturday, March 9, 2013

Desaku ~ cerita lama.............

http://pkwr-merbaupulas.blogspot.com/2009/09/rintihan-pembeli-rumah-taman-desaku.html

saya copy dari blog di atas....


Pertama sekali saya ingin mengucapkan tahniah di atas kecekapan mentadbir negeri Kedah walaupun melalui segala kesulitan.

Di sini saya ingin meminta campur tangan Kerajaan Negeri di atas permasalah dan kesulitan yang dialami oleh pembeli rumah(termasuk saya sebagai salah seorang pembeli) di Taman Desaku, Mukim Padang Meha, Sg Karangan, Kedah (DUN Merbau Pulas).

Maksud permasalah dan kesulitan yang dialami ialah rumah yang dibeli sejak awal 2005 masih belum siap sepenuhnya sehingga kini. Pembinaan yang pada peringkat awalnya bergerak lancar tiba-tiba terhenti seketika membuatkan pembeli-pembeli mengalami kesulitan kerana terpaksa menanggung pembiayaan pinjaman sebanyak lebih kurang RM1000 sebulan dan terpaksa juga menyewa rumah kerana rumah yang dibeli seolah-olah terbengkalai walaupun kelihatan hampir 80% siap. Pemaju pernah beberapa kali berjanji untuk menyiapkan rumah tersebut antaranya sebelum hari raya aidilfitri 2007, Januari 2008, Jun 2008 dan yang terbaru December 2008. Sampai sekarang pun tiada apa-apa maklumat utk siap. katanya Dec 2009 ni........Apa yang merisaukan pembeli sekarang ialah kebanyakan halaman rumah dan timbunan batu untuk membuat jalan sudah dipenuhi lalang. Melihat daripada keadaan semasa iaitu tanpa pekerja yang melakukan kerja-kerja pembinaan tidak mungkin rumah tersebut dapat disiapkan pada December 2009. Yang tinggal sekarang ialah pekerja-pekerja pejabat dan deretan jentera di hadapan taman.... nak lelong kot.......
----------------------------------------------------------------------------------------
Che Ross Zukefli 
to me

show details
Sep 5 (3 days ago)
Assalamualaikum,

Selawat dan salam buat Rasul junjungan..

Untuk makluman pihak tuan, saya adalah seorang antara ratusan pembeli rumah di Projek DesaKu, Padang Meha, Kulim.
Selepas 4 tahun membeli rumah yang masih belum siap, diri ini rasa teraniaya kerana terpaksa menanggung beban kewangan bagi membayar harta yang masih belum menjadi milik sendiri lagi.
Untuk makluman, saya membeli rumah tersebut dengan janji pemaju akan menyiapkannya pada penghujung 2007, tetapi itu semua janji belaka.
Kini saya terpaksa membayar Bank Islam sebanyak RM1150 sebulan dan juga terpaksa membayar sewa rumah yang saya duduki di P.Pinang ini RM500 sebulan. Beban kewangan ini agak memeritkan apabila tidak boleh menukarkan pinjaman tersebut kepada pinjaman kerajaan kerana harta masih belum tukar hakmilik, rumah masih mendapat OC, bank belum membayar 100% kepada pemaju dan lain-lain alasan yang dinyatakan oleh pihak yang berkaitan.

Yang menjadi mangsa, kebanyakannya pembeli muslim...yang berhasrat utk merubah kehidupan ke arah yang lebih baik. Moga segala permasalahan ini mendapat perhatian setelah sekian lama diperhatikan tiada tindakan dilakukan oleh mana-mana pihak.

=======================================================================================

No comments:

Post a Comment