Sunday, August 4, 2013

DIY : Tudung raya 3 layer untuk anak-anak

Bulan Mac (kalau tak salah tarikh) saya belajar buat tudung 3 layer ni dgn cikgu bawah Pusat Giat Mara (juga kalau tak salah~lebih kurang la). 

Semenjak tahu, berkobar-kobar nak buat. Tapi tak la pernah ada masa nak mula. Kain dibeli semasa membeli kain untuk baju raya lagi. Kira beli kain untuk tudung ni match dengan baju raya. Kengkonon tak payah beli tudung raya, jimat. 

At last, hari Sabtu semalam (sekarang pukul 1.33pg hari Ahad ye...), baru mula gunting. Itupun gunting dasar dulu. Dasar buat sendiri. Saiz kecil sedikit kan. Untuk dua orang anak dara tu. Saya buat 2 cara. Oh ya, saya buat 2 helai seorang, jadi 4 helai lah. Cara pertama, yang saya belajar. Seperti di bawah ;Dan di bawah ini pula cara kedua. Saya tengok dalam blog dan fb. Cara ambilan dan gunting yang berlainan.


Taraaaa....... dah siap. Tudung ini untuk dipakai dengan baju peplum warna purple kosong + bunga sulam di perut warna pink.


Sayangnya, belakang tudung ini sedikit singkat. Tak pa, percubaan kali pertama....nanti kita labuhkan...depan tu labuh kengkonon nak kedutkan ala-ala fareeda, letak brooch...

Amacam? nampak ok tak?

UPDATED : model dah tak sabar nak pakai...2 comments:

  1. salam ukhwah dan selamat hari raya dari bunda..

    ReplyDelete
  2. cntek kak...troskan usaha...chayyok2

    ReplyDelete