Thursday, June 21, 2012

peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang perjalanan Israk Mikraj


Antara peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang perjalanan Israk Mikraj:

1. Kaum yang sedang bercucuk tanam dan terus menuai hasil tanaman mereka, ->Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah".
2. Tempat yang berbau harum -> Itulah bau kubur Masyitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) .
3. Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka ->sukar untuk sujud (solat).
4. Sekumpulan orang yang menutup kemaluan mereka dengan secebis kain. ->Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.
5. Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk. ->Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina.
6. Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. ->Itulah orang yang makan riba`.
7. Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, -> Itulah orang tak dapat menunaikan amanah.
9. Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. ->Itulah orang yang mengumpat dan menjatuhkan maruah
10. Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. ->  orang yang bercakap besar (Takabbur).
11. Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan Rasulullah tidak memperdulikannya.->Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.
12. Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W. tidak menghiraukannya. ->Itulah orang yang mensia-siakan umurnya sampai ke hari tua.
13. Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. ->Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

No comments:

Post a Comment